Høsten 2002 ble ideen født. Hilde Handegard hadde tatt et livsvalg og reist mange turer til Spania for å lære flamenco godt nok til å satse som danser. Men veien dit er lang – og det ble ensomt å gå den alene. Vinteren 2003 samlet hun en gruppe venner og inviterte Kari Helene Østby, fra Centro de Flamenco i Oslo, til å holde fire helgekurs i Trondheim. Sammen skulle de deretter møtes ukentlig og holde koreografien ved like slik at de kunne opptre. Det viste seg å være en suksessoppskrift.
Året etter, i januar 2004, ble foreningen formelt stiftet. Den dag i dag drives den på akkurat samme måten – vi inviterer gjestepedagog, øver på koreografiene og har elevforestilling hvert semester. I dag har vi 30 medlemmer, klasser på fire nivå og barnekurs for 6-10 åringer.
I 10 år har vi hatt gleden av en lang rekke gjestepedagoger fra inn- og utland. Foruten Kari Helene, som er den som har vært her flest ganger, så har vi hatt kurs med Corinne Campos, Tone Gellein, Beata Alving, Annette Reiersen, Eira Edwards, Hanne Knutsen, Javier Martos, Mayte Arjona Guerrero, Catherine Rodriguez Krogstad, Gabriela Braojos Grønvold, Tonje Lieberg, Teresa Bär og Bellalí Austria. Tusen takk til alle sammen, for at dere har inspirert oss til hardt arbeid.
Det å få opptre mest mulig har vært målet med foreningen helt fra starten. Det har også vært sentralt å få se gjestepedagogene opptre med live musikk på våre egne forestillinger. Av musikerne som har vært med på dette må nevnes Jesús Morente, Kristine Paulsen, Rafael Martín, Trond Folstad, Bettina Flater, Øystein Sørensen og Thierry Boisdon,
Siden 2009 har vi også hatt våre egne, lokale musikere i FlamenCompaniet.
Den aller første forestillingen var en spontan seanse med Kari Helene og Jesús på utestedet Babylon (nå Familien). Vi fikk komme tett på, og kjenne viktigheten av å få oppleve profesjonelle artister på denne måten.
I 2005 hadde vi vokst oss store nok til å ha forestillinger på Teaterhuset Avant Garden. Det var litt av en milepæl!
I 2011 ville vi prøve på noe nytt – hva med samarbeid med andre dansemiljøer fra Trondheim? Trondheim Orientalske Danseskole og Majken Wærdahl tente på ideen. Det ble en stor suksess, og fellesnummeret derfra har vært brukt mange ganger etterpå. Å jobbe slik ga mersmak, og i 2014 inviterte vi NTNUI Sportsdans til et storstilt samarbeid om forestillingen «Dans o’hoi». Da måtte vi flytte over i Olavshallen Lille sal for å få plass til 35 dansere i tillegg til 14 musikere fra Trondheim World Music Ensemble. Det var også første gang vi prøvde å lage en rød tråd med karakterer og en fortelling.
(Foto: Marina Knutsen/Malinche Photo).